Skip to content

NIEUWS

Kwart trailers in de haven is van Jiannis Trailer Services

Met 500 gulden arriveerde Jiannis Kostopoulos ooit in Rotterdam. Inmiddels rijden er zo’n duizend trailers rond waarop de naam Jiannis prijkt.

Een Rotterdamse schone deed Jiannis de havenstad Kalamata op de Griekse Peloponnesos verruilen voor onze haven. ‘In november 1979 arriveerde ik hier met 500 gulden op zak. Het was zo koud. Ik heb meteen voor 150 gulden een winterjas gekocht.’

Trailers repareren

Jiannis had zijn lief leren kennen als ober in een vakantie hotel, maar kon al snel aan de bak als monteur van trailers (aanhangers) bij een Amerikaans bedrijf aan de Bunschoterweg. ‘Ik had een technische achtergrond. Met een gereedschapskistje en een aanhangertje moest ik de klanten af. Trailers repareren buiten in de open lucht. Dat werk kan ik ook als zelfstandige doen, dacht ik. Ik heb toen in de Waalhaven Zuid een loods gehuurd en ben begonnen in 1985. Binnen een maand had ik zes klanten. Eentje is dat nog steeds: JGT, De Jong-Grauss Transport. Binnen zes maanden had ik 36 monteurs voor me werken. Allemaal uitzendkrachten om trailers op te knappen.’

Café Het Vliegveld

De Griekse hoffelijkheid waarmee hij de hotelgasten bediende, werkte ook in de trailerbranche: hard werken en service bieden. ‘Ik reed rond met de service wagen, zeven dagen per week. Ik wilde zo min mogelijk personeel, deed alles zelf, was modern en werkte al snel met computer en mobiele telefoon. Ik hield kantoor in de werkplaats en ontmoette mijn klanten in café Het Vliegveld.’ Jiannis had de tijd mee: het was de opkomst van de container en de groei van de haven.

Maar bovenal maakte hij de juiste keuzes. Hij spon garen bij de trend dat de grote vervoerders hun trailerpark gingen uitbesteden. De reparateur investeerde al zijn verdiende geld in de aanschaf van trailers en containerchassis en begon een verhuurbedrijf. Jiannis was er als de kippen bij toen door de opkomst van nieuwere maten containers het verstelbare multifunctionele chassis opgang maakte, zodat iedere maat op de aanhanger paste. Hij investeerde er flink in.

De ondernemer bezat in 2006 duizend trailers en verkocht zijn verhuurbedrijf net voor de kredietcrisis aan het Duitse Paul Günther. Zijn dochter Christina behield het reparatiebedrijf. Günther overleefde de crisis niet en de familie Kostopoulos begon weer op grote schaal trailers in te kopen. Hij kon zijn kunstje nog eens dunnetjes overdoen. Inmiddels rijden er weer zo’n duizend trailers rond waarop de naam Jiannis prijkt.

Waalhaven Zuid – Kwart trailers in de haven is van Jiannis

Het bedrijf zit op Waalhaven Zuid. ‘Dit is de ideale plek voor mijn business. Mijn klanten komen uit heel het land maar ze komen hier hun container halen.’ Business manager Ludo Kummu: ‘Waalhaven Zuid ontwikkelt zich rap tot een nieuw logistiek centrum. Steeds meer logistieke dienstverleners willen zich hier vestigen. De ligging is ideaal. Naast de rijksweg, aan het ‘begin’ van de haven – dus alle trucks moeten hier langskomen – en vlak bij de stad, zodat het goed bereikbaar is voor werknemers’.

Ludo werkt vanuit het Havenbedrijf mee aan de indrukwekkende metamorfose die Waalhaven Zuid doormaakt. Aan het begin van deze eeuw was dit gedeelte nog thuishaven van talloze kleine ondefinieerbare en soms ook louche bedrijven. De straten stonden toen vol trailers en vrachtwagens met slapende chauffeurs. ‘Inmiddels worden er tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in nieuwe warehouses en openbare infrastructuur. Bij de metamorfose in Waalhaven Zuid zijn bijna twintig bedrijven betrokken, waaronder Jiannis’, aldus Ludo.

Jiannis Trailer Services

Om plaats te maken voor een nieuw warehouse verhuisde Jiannis Trailer Services BV – zoals het bedrijf nu officieel heet – zijn reparatiebedrijf vorig jaar van de ene naar de andere kant van de Geijssendorfferweg. Om de hoek kocht het bedrijf een school, sloopte die en asfalteerde het gehele terrein van twee hectare. Dit dient nu als parkeerplaats voor de te verhuren trailers van het bedrijf.

Jiannis (65) is heel blij met het nieuwe bedrijfspand en de moderne werkplaats waar trailers gekeurd en gerepareerd kunnen worden. ‘Voor het eerst heb ik een kantoor voor mezelf.’ Laat hij het nou net een beetje rustiger aan willen doen.

Het artikel is geschreven door de Havenkrant en terug te lezen via deze link.

Benieuwd naar het aanbod. Bekijk dat hier.

LAATSTE NIEUWS